Αναδημοσίευση / Κινητοποιήσεις

Για την αντιφασιστική – αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Κυψέλης τις 24/11/12

Για την αντιφασιστική – αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Κυψέλης και την πορεία προς την πλατεία Αμερικής το Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012

Χαιρετίζουμε όλους και όλες, τοπικές συνελεύσεις, πολιτικές συλλογικότητες, καταλήψεις και αυτοδιαχειριζόμενα στέκια, συνελεύσεις, ταξικά σωματεία και μεμονωμένους αγωνιστές από την Κυψέλη, τα Πατήσια και την Αχαρνών, καθώς επίσης από το κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την αντιφασιστική συγκέντρωση αγωνιζόμενων κατοίκων και αλληλέγγυων το Σάββατο στις 24 Νοέμβρη και συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στη διοργάνωση και την πραγματοποίησή της.

Με βάση τους αντικειμενικούς σκοπούς τους, όπως είχαν προσδιοριστεί από τη διοργάνωση, τόσο η συγκέντρωση όσο και η πορεία που ακολούθησε ήταν απόλυτα επιτυχείς.

Όπως είχαμε διακοινώσει, δεν θα επιτρέπαμε και δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί το πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών που καλούσε εκείνη τη μέρα μια ναζιστική συμμορία.

Από μέρες άλλωστε παρεμβαίναμε στις γειτονιές της Κυψέλης με αφισοκολλήσεις, μοίρασμα προκηρύξεων και φυλλαδίων, έτσι ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι αγωνιζόμενοι κάτοικοι της περιοχής και αλληλέγγυοι δεν θα επιδείξουμε ανοχή στις ναζιστικές συμμορίες και δεν θα επιτρέψουμε φασιστικά πογκρόμ και ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστες.

Σύμφωνα με τον συνολικό απολογισμό της δικτύωσής μας έχουμε να επισημάνουμε τα εξής σημεία:

α) Η κινητοποίησή μας δεν εξαντλούνταν σε ένα απλό κάλεσμα συγκέντρωσης μια συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα, αλλά βασιζόταν σε έναν ολόκληρο σχεδιασμό και συνεννοήσεις καθώς σε μια σειρά συντονισμένων κινήσεων και εναλλακτικών που είχαν συγκεκριμένες στοχεύσεις, τόσο για την προπαγάνδιση με παρεμβάσεις τις προηγούμενες μέρες όσο και με προσυγκεντρώσεις τη μέρα της συγκέντρωσης στην πλατεία Κυψέλης.

Ο χρονικός σχεδιασμός των κινήσεων προσδιοριζόταν αναγκαστικά από την κεντρική αντιφασιστική-αντικατασταλτική πορεία που γινόταν την ίδια μέρα το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

β) Με τον τρόπο που έγινε, το κάλεσμα της τελευταίας στιγμής των αριστερών οργανώσεων ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΚΕΕΡΦΑ για συγκέντρωση σχεδόν δύο ώρες πριν από τη δημόσια ανακοινωμένη δική μας, στο ίδιο σημείο, δημιούργησε εξ αντικειμένου προβλήματα στο σχεδιασμό μας, επίσπευσε χρονικά κατά πολύ τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων και προκάλεσε άσκοπες κι απρόβλεπτες διακινδυνεύσεις για εμάς.

γ) Η όλη κινητοποίηση της αστυνομίας ξεπέρασε κάθε ανάλογο προηγούμενο και πήρε χαρακτήρα κατοχής της ευρύτερης περιοχής στην Κυψέλη, δείχνοντας ότι δεν επρόκειτο απλώς για μια ακόμη επιχείρηση προστασίας των παρακρατικών φασιστοειδών, αλλά για ένα παραπέρα βήμα στην κατεύθυνση του καθεστώτος προς τον ολοκληρωτισμό για την αντιμετώπιση και την καταστολή των διαρκώς διογκούμενων κοινωνικών αντιστάσεων. Ωστόσο, παρά το μέγεθος των αστυνομικών δυνάμεων, ήταν πασιφανής σε κάθε στιγμή της κινητοποίησης η αυξανόμενη νευρικότητα και η μόνιμη σύγχυσή τους, ενώ αιφνιδιάζονταν σχεδόν με κάθε κίνηση και αντιδρούσαν ατάκτως και σπασμωδικά.

δ) Η προβλέψιμη, εξαιτίας προηγούμενων παραδειγμάτων ανάλογων κινητοποιήσεων, αστυνομική κατοχή του σημείου της συγκέντρωσης είχε πραγματοποιηθεί ήδη από τις 2:45 μ.μ. Η πλατεία Κυψέλης όπως και η πλατεία Αμερικής ελέγχονταν περιμετρικά από διμοιρίες ΜΑΤ κ.λπ. Όλες οι οδικές προσβάσεις προς την πλ. Κυψέλης φρουρούνταν από ΜΑΤ και η μοναδική πρόσβαση που παρέμενε ανοιχτή προς την κατεχόμενη πλ. Κυψέλης, επιτηρούμενη μόνο από ασφαλίτες, ήταν ο πεζόδρομος της Φωκίωνος Νέγρη.

ε) Κατά τις 3:45 μ.μ. εμφανίστηκε σε αυτό το σημείο, τον πεζόδρομο της Φ. Νέγρη απέναντι από την κατεχόμενη πλ. Κυψέλης, μια ομάδα περίπου 150-200 συντρόφων, συναγωνιστών και αλληλέγγυων. Οι προπορευόμενοι, αξιοποιώντας το ανοιχτό πεδίο, προχώρησαν πολύ γρήγορα και αποκομμένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους. Οι ελάχιστοι φασίστες που βρίσκονταν στο σημείο μαζί με τους ασφαλίτες τράπηκαν σε φυγή. Οι συναγωνιστές/ίστριες ανέβηκαν επάνω στην κατεχόμενη πλατεία κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Τα ΜΑΤ που ήταν τοποθετημένα αποκλείοντας όλες τις άλλες προσβάσεις στην πλατεία αιφνιδιάστηκαν και επιτέθηκαν, τρέχοντας από όλες τις κατευθύνσεις εναντίον τους. Δεν προηγήθηκε καμία ανακοίνωση ότι η συγκέντρωση ήταν απαγορευμένη. Οι συναγωνιστές οπισθοχώρησαν κι ανασυντάχθηκαν με τους υπόλοιπους λίγες δεκάδες μέτρα πιο πίσω, μπροστά από τα δημοτικά σχολεία της Φ. Νέγρη.

Η κίνηση των προπορευόμενων συναγωνιστών μας, με τον τρόπο που έγινε, πέραν του αρχικού σχεδιασμού που προέβλεπε συντεταγμένη κίνηση όλης της ομάδας μέχρι το σημείο που θα μπορούσε να φθάσει, διακινδύνευσε από υπερβάλλοντα ζήλο την εξέλιξη της κινητοποίησης και επιδέχεται συντροφικής κριτικής.

στ) Στη συνέχεια, η κινητοποίηση εξελίχθηκε όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό. Πολιτική στόχευσή της ήταν η αποτροπή της συγκέντρωσης και του πογκρόμ που σχεδίαζαν τα φασιστοειδή στην περιοχή, καθώς και η εκδίωξή τους αν το επιχειρούσαν, και η αποφυγή αχρείαστων συγκρούσεων με το πλήθος των αστυνομικών δυνάμεων που, όπως είχε προβλεφθεί, κατείχαν ήδη την πλατεία.

Να σημειωθεί ότι απουσίασε τελικά ένα ευέλικτο συλλογικό όργανο αποφάσεων στη βάση του αρχικού σχεδιασμού. Ένα όργανο που είχε προταθεί κατά τη διοργάνωση, και θα πρέπει οι συλλογικότητες να το δούμε σοβαρότερα στο μέλλον, για τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων κατά τη διάρκεια της κίνησης στο δρόμο.

ζ) Η συγκέντρωση στη Φ. Νέγρη στις 4 μ.μ. μπροστά από τα δημοτικά σχολεία έγινε σε εκείνο ακριβώς το σημείο που προβλεπόταν ότι θα γίνει στην περίπτωση αστυνομικής κατοχής της πλ. Κυψέλης, αναμένοντας τη δημόσια καλεσμένη αντιφασιστική συγκέντρωση στις 5:30 μ.μ.

Μπροστά από τη συγκέντρωσή μας είχαν τοποθετηθεί διμοιρίες, αποκλείοντας κάθε κίνηση προς την πλατεία, και σε αυτό το σημείο έφθασε λίγο αργότερα το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΚΕΕΡΦΑ που εκ των πραγμάτων βρέθηκε και αυτό αποκλεισμένο από την παράταξη των ΜΑΤ μπροστά μας.

η) Η συγκέντρωσή μας παρέμεινε σταθερή και αμετακίνητη μπροστά από τα ΜΑΤ επί δυόμιση ώρες, αυξανόμενη με την πάροδο του χρόνου εξαιτίας της συνεχούς προσέλευσης όλο και περισσότερων συντρόφων και συναγωνιστών, περίοικων και αλληλέγγυων, ντόπιων και μεταναστών.

Τελικώς, στις 6:30 μ.μ., οι διμοιρίες άρχισαν να οπισθοχωρούν και συμπτύχθηκαν επάνω στην πλατεία, αφήνοντας το δρόμο ανοιχτό μπροστά από τους συγκεντρωμένους.

Ο ισχυρισμός ότι οι αστυνομικές δυνάμεις οπισθοχώρησαν κι έσπασε η απαγόρευση για πορεία χάριν της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αβάσιμος. Εκτίμησή μας είναι ότι εξαρχής, πριν τις 4 μ.μ., οι αστυνομικές δυνάμεις δεν είχαν διαταχθεί έτσι ώστε να παρεμποδίσουν την κίνηση του συγκεκριμένου μπλοκ μέχρι την πλατεία και γύρω από αυτήν. Ο αποκλεισμός του μπροστά στα δημοτικά σχολεία της Φ. Νέγρη ήταν συνέπεια του δικού μας αποκλεισμού. Και αν η απαγόρευση της πορείας έσπαγε χάρη στις αριστερές οργανώσεις, αυτό θα είχε γίνει ήδη από τις 4 ή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν αμετακίνητες για ώρες, μέχρι τις 6:30 μ.μ. που ήταν πλέον ολοφάνερο για την πολιτική ηγεσία τους ότι δύο επιλογές είχε εφόσον τα μπλοκ των συγκεντρωμένων διογκώνονταν διαρκώς και παρέμεναν αμετακίνητα χωρίς να δείχνουν διαθέσεις αποχώρησης: είτε θα διέτασσε τα ΜΑΤ να οπισθοχωρήσουν αφήνοντας τα μπλοκ να πορευτούν γύρω από την πλατεία, είτε θα έπρεπε να διαλύσουν το πλήθος των συγκεντρωμένων, οι οποίοι έφθαναν συνολικά τους 1.500 ανθρώπους, με απρόβλεπτες συνέπειες από τις πιθανές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Το σπάσιμο λοιπόν της απαγόρευσης έγινε εξαιτίας του μεγάλου όγκου, της ακατάβλητης επιμονής και της αντιφασιστικής αλληλεγγύης του συνόλου των συγκεντρωμένων αγωνιστών.

θ) Η διαδήλωση που ακολούθησε περιμετρικά της κατεχόμενης πλ. Κυψέλης μέχρι την επίσης κατεχόμενη πλ. Αμερικής μέσω της οδού Κύπρου και της Πατησίων ήταν πολύ μαζική, η μεγαλύτερη από όλες τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στην περιοχή – και δεν είναι λίγες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Η απόσταση που κρατήθηκε μεταξύ των δυο αντιφασιστικών μπλοκ, εκείνου των αριστερών οργανώσεων, με περίπου 400 άτομα, και εκείνου των οριζόντιων συλλογικοτήτων, συνελεύσεων και σωματείων που ξεπερνούσε τα 1.000 άτομα, ήταν σωστή, για να είναι πολιτικά διακριτά.

Να προσθέσουμε ότι, ακόμα κι αν δεν άνοιγε ο δρόμος για την πορεία γύρω από την πλ. Κυψέλης, υπήρχαν με βάση τον αρχικό σχεδιασμό εναλλακτικά δρομολόγια πορείας από τη Φ. Νέγρη προς την πλ. Αμερικής.

ι) Οι κινήσεις που προβλέπονταν από τη διοργάνωση να γίνουν στην πλ. Αμερικής παράλληλα με την κυρίως κινητοποίηση δεν έγιναν διότι δεν χρειάστηκαν, αφού τα φασιστοειδή γενικά ήταν άφαντα και πλην ελαχίστων που εμφανίστηκαν στην πλ. Κυψέλης παρέμειναν κρυμμένα στις τρύπες τους.

ια) Ως τελευταίο σημείο, και κυριότερο όλων, να αναφέρουμε ότι οι στάσεις που εκδηλώθηκαν από τους περίοικους, ντόπιους και μετανάστες, στις προπαγανδιστικές παρεμβάσεις των προηγούμενων ημερών και στη διάρκεια της αντιφασιστικής συγκέντρωσης και πορείας ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θετικές.

Τελικώς, η όλη αντιφασιστική-αντιρατσιστική κινητοποίηση της 24ης Νοέμβρη στην Κυψέλη, από τη μια κράτησε κλειστό το δρόμο για τις φασιστικές συμμορίες που θέλουν να προκαλέσουν πογκρόμ και να δημιουργήσουν στις γειτονιές μας καθεστώς φόβου και μισαλλοδοξίας, και από την άλλη άνοιξε ακόμη περισσότερο το δρόμο του αντιφασιστικού αγώνα, δημιουργώντας θετικές παρακαταθήκες για τη συνέχειά του, στέλνοντας ευοίωνα μηνύματα στους αγωνιζόμενους αντιφασίστες παντού.

Συνεχίζοντας, με βάση τις θέσεις μας, εκείνο που θέλουμε είναι να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στο προχώρημα των διαδικασιών για να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό και πλατύ αντιφασιστικό μέτωπο των οριζόντιων συλλογικοτήτων με δράση στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης τη συνεργασία μας με άλλες ανάλογες διεργασίες συντονισμού του αντιφασιστικού αγώνα με κοινωνικό-ταξικό προσανατολισμό, αντιθεσμικό χαρακτήρα και οριζόντια δομή.

  • ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ.
  • ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ, ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 
Αντιφασίστες/ίστριες από τις γειτονιές της Κυψέλης, των Πατησίων και της Αχαρνών
4/12/2012

Πηγή: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1440886

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s